Що таке фотобанк

Фотобанк - це сайт або онлайн сервіс, де можна купити якісні фотографії будь-якої тематики, оптом чи вроздріб. По суті цифровий фотобанк є сполучною ланкою між фотографом і покупцем фотографії.

Логічним буде питання - а хто ж купує фотографії, якщо в інтернеті можна безкоштовно скачати будь-яке зображення. Відповідь - скачати можна, але будь-яке подальше використання таких матеріалів заборонено без узгодження з автором фотографії.

Кому потрібні фотобанки

Найбільшим попитом цифрові фотобанки користуються серед рекламних агентств, видавничих будинків і веб дизайнерів. Кожен день випускаються тисячі журналів, створюються сайти, випускаються рекламні буклети. А для оформлення цього необхідні якісні та свіжі фотографії. Тому цифрові фотобанки користуються величезною популярністю. На Заході цифрові фотобанки вже дуже популярні, а ось в країнах СНД цей бізнес тільки розвивається.

Другий фактор, кому потрібні фотобанки - це звичайно ж самим фотографам. З розвитком сучасних технологій і апаратури з'явилося більше можливостей займатися фотографією. Для когось це просто захоплення, для когось стиль життя, а для когось професія. Можна розмістити свої роботи на якомусь сайті фотографів і кожен день отримувати коментарі з приводу фокусування, чіткості або композиції зображення. А можна завантажити свої фотографії в цифровий фотобанк і почати заробляти на улюблене заняття гроші. Багато фотографів так і роблять.

Як правило, цифрові фотобанки віддають фотографу від 20 до 60% від вартості фотографії. Ціни на фотографії залежать від умов ліцензії їх подальшого використання.

Типи ліцензій на продаж фото

Стандартною ліцензією цифрові фотобанки представляють фотографії Royalty Free. Даний вид ліцензії зберігає авторське право на фотографію за фотографом. Більш того, він може продавати одну і ту ж фотографію на декількох фотобанках одночасно, тобто одна і та ж фотографія може бути продана кілька разів. Через цифровий фотобанк покупець, за 1-10 доларів, отримує всього лише право використовувати зображення.

Нещодавно фотобанки надали новий вид ліцензії Extended royalty free. В основному ліцензія та ж, що і при Royalty Free умовах, але покупець тепер має право використовувати куплене зображення для об'єктів, де вони є частиною комерційної складової товару (наприклад, при друку плакатів, постерів). Коштують такі фотографії на порядок вище, близько 30-50 доларів.

Щоб застрахувати себе від можливих казусів при використанні одного і того ж зображення декількома компаніями існує ліцензія Rights Managed. Зображення з такою ліцензією теж може продаватися кілька разів, але за умови, що використання зображення кожного разу буде іншим. При цьому цифровий фотобанк зберігає історію продажів зображення і умови їх продажу.

Вартість фотографії проданої на умовах Rights Managed залежить від умов використання, і може варіюватися в діапазоні від 200-1000 доларів.

І ще однією ліцензією є Exclusive Buyout - повний викуп прав на фотографію, при цьому фотограф втрачає всі права на неї. Фотографія з цією ліцензією задоволення не з дешевих, її вартість може обчислюватися тисячами доларів. Все залежить від унікальності даної фотографії.

Як же працюють цифрові фотобанки?

Фотографи самі реєструються в фотобанк системі. Далі в фотобанк завантажуються фотографії та їх опис. Всі фотографії проходять модерацію.

У цифровій фотобанк приймаються тільки якісні фотографії в форматі TIFF. Якщо зображення розмите, нечітке або містить елементи расизму або порнографічного характеру - воно буде відхилено. Фотобанки також не приймають фотографії, що містять елементи реклами будь-яких брендів або торгових марок.

Основна вимога, яку виставляє фотобанк - наявність авторського права на всі зображення. Продавати можна тільки свої фотографії. Фотографам гроші перераховуються або по системі PayPal, або по іншим платіжним системам, що використовуються фотобанком.

Продаж фотографій онлайн справа швидка і прибуткова, так як фотобанки працюють 7 днів на тиждень, 24 години на добу.

Створення фотобанку

Якщо Ви не хочете віддавати відсоток від продажу Фотобанку-посереднику, Ви можете створити свій власний фотобанк. Наш продукт Big Easy Media Library вже містить всі необхідні модулі і функції для завантаження і обробки контенту і продажу фотографій онлайн.

Автор: Наталя Растабарова

20 Липня 2009

Категория: Створення сайтів

Сортувати записи за категоріями