Білі, сірі та чорні методи просування веб сайтів

Впишіть в пошук «Розкрутка сайтів», і Ви обов'язково знайдете компанії або конкретних оптимізаторів, які пообіцяють Вам швидкий результат. Знайдете Ви також інформацію про «особливі» методи, секретні прийоми, які дають швидкий і якісний результат. І, звичайно ж, фінальний компонент, непомірно висока ціна за такі ефективні послуги. Давайте розглянемо методи розкрутки більш детально?

Розкрутка сайтів спрямована, в першу чергу, на збільшення відвідуваності сайту, залучення цільових користувачів, і як результат - збільшення продажів на вашому сайті. Для цього спочатку аналізують сайт і його цільову аудиторію.

Основна стратегія - орієнтація на аудиторію, а не на пошукові роботи. Адже сайт створюється для людей, товари і послуги теж для людей, і кінцевим користувачем сайту теж є людина.

Тому розкручуючи сайт, людський фактор відіграє вирішальну роль. Якщо ігнорувати це правило, рано чи пізно сайт потрапить під фільтр пошукових систем і він вже не буде доступним кінцевим користувачам, тобто вашій аудиторії.

Існують три основні категорії методів розкрутки сайтів - це чорні, сірі і білі методи.

Білими методами прийнято вважати

  • Створення унікального контенту, якісного і корисного в першу чергу користувачам
  • Підбір доменного імені: гарне доменне ім'я має добре запам'ятовуватися, бути коротким і логічним, тобто якось пов'язаним з тематикою сайту
  • Оптимізація сайту в пошукових системах, з урахуванням вимог і особливостей цих систем
  • Адекватні методи реклами: статті, прес-релізи
  • Реєстрація в білих каталогах, бажано тематичних
  • Розсилки тематичні, але не відвертий спам

Використання білих методів не дасть такого швидкого підняття в топах пошукових систем, як чорні або сірі. Просування проходить досить повільно. В середньому це займає від 6 місяців до 1-2 років, в залежності від наявного бюджету. Але головне - це, звичайно ж, результат.

Завдяки білим методам сайт отримує тематичний трафік, стабільно зростає в рейтингах. В середньому просування сайту білими методами буде коштувати від $ 700- $ 1500 за час основного періоду розкрутки. Надалі потрібно буде просто підтримувати досягнутий результат.

Чорні методи розкручування сайтів

Назва методу говорить за себе. Чорні методи розкручування сайтів - це заборонені методи. Сюди відносяться усіма «обожнюваний» пошуковий та поштовий спам, використання дорвеїв (сайтів-редиректів), невидимий текст на сторінках. Намагаючись змінити результат ранжування сайту в пошуковій системі, деякі оптимізатори також використовують методи обміну посиланнями, автоматичного обміну посиланнями або могильники посилань. Чорні методи залучають більше людей на сайт, але вони не забезпечують підйом продажів, так як залучена аудиторія не є цільовою.

Простіше кажучи, чорна розкрутка сайту - це пряма дорога в чорний список. Звичайно, використовуючи такі методи, Ви зможете швидко потрапити в топ пошукових систем, але так само швидко Ви вилетите з нього.

Термін розкрутки цими методами складає в середньому тижні три, потім Ваш сайт буде забанений, тобто сайт буде виключений зі списку результатів пошуку. Система або сама визначить, що Ви використовуєте заборонені методи, або Ваші конкуренти про це повідомлять. Але в результаті Ви не тільки не заробите, але й багато втратите, так як вибратися з бану дуже і дуже не просто.

Якщо Ви займаєтеся розкручуванням сайту самостійно, то самі знаєте, які методи можна використовувати. Якщо Ви збираєтеся звернутися за послугами в компанію, то поцікавтеся, яким чином вони здійснюють розкрутку. Наша компанія використовує тільки білі методи розкрутки та пошукової оптимізації. Ми не обіцяємо швидкого ефекту, оскільки знаємо якими методами він досягається.

До найпоширеніших методів чорної розкрутки також відносять: так звані редиректи-дорвеї, величезна кількість сторінок з ключовими словами, накрутка індексу цитованості і «ранжування» (PR), лінкаторні системи і деякі інші.

Швидкість досягнення необхідного результату і прибутковість роблять чорну розкрутку дуже популярною. За деякими даними 90% фірм «живуть» за рахунок цих методів. Вибір компанії-оптимізатора - завдання не з легких. Знаючи всі можливі наслідки чорних і білих прийомів, відповідальність повністю лягає на Вас.

Детальніше про чорні методах розкрутки веб сайтів:

  • Вхідні сторінки (doorways): вихідні сторінки створюються спеціальними роботами. Це просто список ключових слів. Клікнувши на таке посилання, людина автоматично редиректиться на сайт, що розкручується.
  • Змінні сторінки (cloaking): спеціально для пошукових роботів готуються сторінки зі спамом. У той час, як звичайні користувачі бачать звичайні сторінки, робот аналізує спам сторінки.
  • Прихований текст: метод збільшення популярних ключових слів на сторінці ( «реферати», «download free», «музика», «порно», «секс»). Слова прописуються тим же кольором, що і фон. В результаті, читачі не бачать їх, а пошуковики оцінюють.
  • Порушення вимог пошукових систем: непомірно часте використання тегів і ключових слів на сторінці.
  • Крайні випадки штучного підвищення індексу цитованості: використання неструктурованого набору посилань на сайті.

Сірі методи розкрутки сайтів

Відповідальність за використання сірих методів лягає повністю на замовника. Не можна сказати, що сірі методи заборонені, але і до легальних методів їх теж віднести не можна. Прикладом такого методу може бути покупка посилань на головні сторінки. Так, саме покупка.

Зрозуміло, що штучне збільшення кількості посилань - заборонений метод. Але оскільки довести, що посилання куплені досить важко, метод відноситься до категорії сірих. В ідеалі, посилання з'являються завдяки гарному контенту.

Припустимо у Вас хороший сайт, якісний контент, корисна інформація. В цьому випадку, інші сайти будуть самі ставити посилання на ваш сайт, як авторитетний і корисний ресурс на допомогу користувачам. Але це ідеальний варіант, і вам потрібно добряче попрацювати, щоб отримати такі посилання.

Як працює покупка посилань з головної сторінки? Основний тиск робиться на пошуковий бот. Адже посилання з головних сторінок в «очах» пошукових систем важать багато.

Як правило, саме за рахунок цього і намагаються підняти сайт в результатах видачі на запит. Але в той же час потрібно пам'ятати, що зазвичай сайти, які пропонують посилання з домашніх сторінок рано чи пізно потрапляють в фільтр. Адже на цих сторінках виявляється безліч інших посилань. Тобто вага такого посилання в один день стає невисокою, і як результат ви даремно витратите гроші.

Чорні та сірі методи приваблюють відвідувачів на сайт, але ці відвідувачі як правило не є цільовою аудиторією.

Людина заходить на сайт, бачить, що це не те, що вона шукала, і йде. Користі від такого трафіку мало.

Серед сірих методів виділяють:

  • Обмін відвідувачами: система працює таким чином, що на ваш сайт кожні 20-30 хвилин заходять відвідувачі з інших сайтів, а Ви у відповідь заходите на їх сайти. При цьому ніхто не читає сайт і не замовляє ніяких послуг. Це просто штучний метод підняття трафіку. У пошуковій системі за рахунок трафіку Ви також можете піднятися в топі, але знову ж таки, це не цільовий трафік.
  • Практично всі методи штучного підвищення індексу цитованості: тільки в разі явного спаму можна довести, що посилання з'являються не зовсім за призначенням сайту.

Білі методи розкрутки сайтів

Використання білих методів - найоптимальніший варіант, так як ризик зводиться до мінімуму. Замість того, щоб купувати посилання з головних сторінок, можна купити рекламне місце на близькому за тематикою сайті і розмістити там рекламу. Це не тільки дасть Вам необхідну кількість посилань, але забезпечить цільову аудиторію. В результаті Ви зможете підняти рівень продажів з Вашого сайту. Це в принципі і є кінцева мета розкрутки сайту: сайт приносить гроші - значить працює.

Реальний рейтинг сайту

Для того щоб визначити реальний рейтинг сайту радимо, в першу чергу, проаналізувати наповнення сайту. Наскільки корисна інформація пропонується користувачам, чи зручний сайт в користуванні. Після цього порівняйте Ваш аналіз з позиціями сайту в пошукових системах. Так ви отримаєте реальну картинку якими методами розкручується сайт. Незручний і даремний сайт не може сам потрапити в топ. Що, на жаль, часто відбувається через використання заборонених методів.

 

Корисні статті:

Що потрібно знати перед початком SEO просування сайту

SEO FAQ - - Просування сайту: питання та відповіді

Загальні рекомендації власникам сайтів з розвитку ресурсу

Як уникнути помилок, замовляючи просування сайту (SEO)

Білі, сірі та чорні методи просування веб сайтів

Просування сайту в пошукових системах Google, Yandex

Автор: Евген Хазанов

3 Cерпня 2009

Категория: Маркетинг

Сортувати записи за категоріями